ماه می سال ۲۰۱۵ برای سران رژیم صهیونیستی اهمیت زیادی داشت. آنها در آن زمان، پنجاهمین سالگرد روابط دیپلماتیک خود با کشور ژرمنها را جشن گرفتند. هرچند، بررسی سیر تحولات تاریخی اروپا نشان میدهد که لابی صهیونیسم در بسیاری از معادلات و مناسبات منطقهای و فرامنطقهای قاره سبز نقش دارد، اما کشور آلمان به دلیل تاریخ برخورد با یهودیان، برای سران دولت اسرائیل اهمیت زیادی دارد. در کنار اینها، در سالهای اخیر رژیم صهیونیستی سعی کرده تا از طریق برنامههای آموزشی و فرهنگی در بسیاری از کشورهای اروپایی، مردم این کشورها را نیز تحت نفوذ خود قرار دهد و آنطور که آمارها نشان میدهند، اسرائیلیها در هیچ کشور اروپایی به اندازه آلمان فعالیت آموزشی و فرهنگی ندارند.
فعالیتهای فرهنگی
دولت اسرائیل برنامههای زیادی برای برگزاری رویدادهای هنری، حمایت از هنرمندان اسرائیلی و همچنین تبادل هنرمندان و آثار هنری با کشور آلمان دارد. برگزاری نمایشگاههای هنرهای تجسمی در سرزمین ژرمنها، حضور گروههای تئاتر در این کشور، شرکت فیلمهای اسرائیلی در فستیوالهای مختلف آلمان و همچنین حمایت از هنرمندان عرصه موسیقی و نویسندگان از جمله اقداماتی است که بخش فرهنگی سفارت اسرائیل در آلمان انجام میدهد.
علاوه بر اینها، هر سال فستیوال هنری آلمان- اسرائیل نیز با حمایت مالی وزارت فرهنگ آلمان در برلین برگزار میشود. در این فستیوال، آثار هنرمندان اسرائیلی ساکن برلین در معرض دید عموم قرار میگیرد. این فستیوال که از سال ۲۰۱۵ آغاز شده است، هر سال بر اساس یک موضوع برگزار میشود. به طور مثال در سال ۲۰۱۷، این فستیوال با موضوع ادغام و یکپارچگی برگزار شد. هدف از انتخاب چنین موضوعی، نزدیککردن هنرمندان اسرائیلی به فضای هنری آلمان بود.
همکاری آلمان و اسرائیل در زمینه علم و فناوری
براساس آنچه که بر روی سایت سفارت اسرائیل در آلمان قرار گرفته است، دولتهای اسرائیل و آلمان همکاریهای بسیاری در حوزه علم و فناوری با یکدیگر دارند. اسرائیلیها مدعی هستند که از این نظر تنها ایالات متحده آمریکا میتواند از کشور ژرمنها پیشی بگیرد. این همکاریها از اواخر دهه ۵۰ میلادی آغاز شده است. در واقع، پس از هولوکاست، بسیاری تلاش کردند تا میان آلمانیها و اسرائیلیها پل ارتباطی بسازند. در سال ۱۹۶۴ موسسه ماکس پلانک، بنیاد مینروا و موسسه علوم وایزمن وارد این عرصه شدند و برنامههایی برای ارتباط و همکاری میان متخصصان و محققان دو کشور ایجاد کردند. امروزه روابط علمی میان این دو کشور بسیار وسیع است و برنامهها و پروژههای مختلف با کمکهای مالی “بیناد مینروا”، “برنامههای همکاری میان وزارت آموزش و پژوهش فدرال و وزارت علوم اسرائیل”، “بنیاد آلمانی- اسرائیلی برای توسعه و تحقیقات علمی”، “برنامههای همکاری آلمان و اسرائیل در زمینه پروژههای مربوط به آینده” و “ همکاریهای آلمان و اسرائیل در تحقیقات صنعنی”، انجام میشود.
در این میان، بنیاد مینروا، مهمترین سازمانی است که از همکاریهای علمی میان اسرائیل و آلمان حمایت میکند. این بنیاد که بودجه سالانه خود را از دولت آلمان دریافت میکند، برنامههایی برای تبادلنظر و همکاری میان محققان و کارشناسان دو کشور نیز دارد. این بنیاد به محققان جوان اسرائیلی و آلمانی این امکان را میدهد تا در مدت ۶ تا ۳۶ ماه در موسسات تحقیقاتی کشور میزبان کار کنند. این بنیاد تاکنون از ۱۴۰۰ محقق و کارشناس آلمانی و اسرائیلی حمایت کرده است. این کمکهزینهها فرصتی برای دانشمندان جوانان آلمانی و اسراییلی ایجاد میکند تا ارتباط بیشتری با محققان و متخصصان کشور میزبان برقرار کنند.
از سوی دیگر، وزارت آموزش و پژوهش فدرال و وزارت علوم اسرائیل در راستای حمایت از پروژههای تحقیقاتی با یکدیگر همکاری میکنند. این همکاریها از سال ۱۹۷۳ آغاز شده است و هدف آن، حمایت مالی از پروژههای تحقیقاتی است که در حوزههای بیوتکنولوژی، انرژی، محیط زیست، علوم دریایی - علوم زمین، پزشکی، مواد جدید و نانومواد و همچنین فنآوری لیزر کار میکنند.
علاوه بر اینها، “بنیاد آلمانی- اسرائیلی برای توسعه و تحقیقات علمی” که در سال ۱۹۸۶ تاسیس شده است نیز از پروژههای تحقیقاتی مشترک میان آلمان و اسرائیل، حمایت میکند. هیات امنا این بنیاد را چهار آلمانی و چهار اسرائیلی تشکیل میدهند. سرمایه این بنیاد ۱۶۰ میلیون یورو است که توسط مسئولان آموزشی دو کشور تامین شده است. این برنامه تاکنون از ۳۶۰۰ پروژه تحقیقاتی حمایت کرده است.
برنامه “همکاری آلمان و اسرائیل در حوزه پروژههای مربوط به آینده” نیز اهمیت زیادی برای مسئولان دو کشور دارد. این برنامه در سال ۱۹۷۷ توسط وزارت آموزش و پژوهش آلمان پایهگذاری شده است. براساس این برنامه، برای انجام هر پروژه مربوط به آینده، مبلغ یک میلیون یورو درنظر گرفته میشود. این مبلغ برای مدت ۵ سال در اختیار متقاضیان قرار میگیرد.
همچنین مسئولان دو کشور از تحقیقات حوزه صنعت نیز حمایت میکنند. در این راستا، وزارت صنایع و تجارت اسرائیل و وزارت آموزش و پژوهش آلمان در ماه ژوئن سال ۲۰۰۰، موافقت نامهای را درباره همکاری در حوزه تحقیقات صنعتی امضا کردند. براساس این موافقتنامه، هر دو طرف تصمیم گرفتند که در حدود ۱.۳ میلیون یورو برای حمایت از تحقیقات صنعتی در نظر بگیرند. این مبلغ باید به ویژه برای کمک به شرکتهای کوچک و متوسط و همچنین شروع کارهای جدید هزینه شود. هدف از این کار، حمایت از پروژه های خاص در زمینه الکترونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات، بیوتکنولوژی و فنآوریهای زیست محیطی است.
مؤسسه علوم وایزمن
مؤسسه علوم وایزمن نیز از جمله مهمترین موسسات علمی در اسرائیل است که با دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی آلمان همکاری دارد. این موسسه که در شهر رخووت اسرائیل واقع شده است، در مجامع علمی اسرائیل اهمیت زیادی دارد. تحقیقات جدید این موسسه بر روی یافتن راهحلهای جدید برای مبارزه با بیماریها، بررسی مسائل کلیدی در ریاضیات و علوم رایانه و پیداکردن راهبردهای جدید برای حفاظت از محیط زیست، تمرکز دارد. این موسسه تنها میزبان آن دسته از دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا آلمان میشود که به تحقیق در زمینههای مختلف علمی مشغولند.
بورسیههای تحصیلی برای حضور در اسرائیل
آنطور که سایت سفارت اسرائیل در برلین گزارش داده است، رژیم صهیونیستی بورسیههای متعددی به دانشجویان آلمانی علاقمند به ادامه تحصیل در کشور اسرائیل ارائه میکند. این بورسیهها در اختیار دانشجویانی قرار میگیرد که در حوزههای تاریخ یهودیان، روابط بینالملل، علوم سیاسی، زبان عبری و ادبیات کار میکنند. همچنین دانشجویان آلمانی که برای این بورسیهها اقدام میکنند، نباید بیش از ۳۵ سال سن داشته باشند. علاوه بر اینها داشتن مهارت زبان انگلیسی و عبری برای گرفتن بورسیه از دولت اسرائیل ضروری است.
دولت اسرائیل این بورسیهها را به شیوههای گوناگون در اختیار دانشجویان آلمانی قرار میدهد، یکی از این بورسیهها، کمکهزینهای است که برای مدت یکسال تحصیلی(۸ ماه) به دانشجویان داوطلب تحصیل در اسرائیل اعطا میشود. این کمکهزینه در اختیار دانشجویان کارشناسی ارشد، دکترا، فوقدکترا و محققان حوزههای مختلف قرار میگیرد. دانشجویانی که برای این بورسیه پذیرفته میشوند، ماهانه ۸۵۰ دلار دریافت میکنند که در کنار آن بیمه درمانی نیز قرار دارد. با این وجود هزینههای سفر به اسرائیل و بازگشت به آلمان باید توسط خود متقاضیان پرداخت شود.
آموزش زبان عبری و عربی در دانشگاههای اسرائیل
علاوه بر بورسیههای تحصیلی، دولت اسرائیل به دانشجویان آلمانی برای یادگیری زبان عبری کمکهزینه میدهد. این کمکهزینهها برای یکدوره فشرده آموزش زبان عبری در دانشگاه حیفا در اختیار دانشجویان آلمانی قرار میگیرد. پذیرفتهشدگان برای حضور در این دوره، هفتهای ۳۰۰ دلار کمکهزینه دریافت میکنند.
همچنین سایر دانشگاههای اسرائیل نیز دورههای آموزشی برای یادگیری زبان عبری و همچنین زبان عربی برای دانشجویان بینالمللی برگزار میکنند. این دورهها در دانشگاههای مختلف به صورت فشرده و غیرفشرده وجود دارند.
نظر شما